- Welke maat kogelwerend of steekwerend vest heb ik?

Over het algemeen kunt u uw eigen kledingmaat aanhouden. Echter, is het vaak ook van belang om rekening te houden met verschillende factoren. Wanneer u bijvoorbeeld 1.75 bent maar wel zeer gespierd of misschien juist een flinke buik, kan dit uiteraard afwijken. Hierdoor heeft u misschien wel een maat groter nodig. Ook als u lang bent maar wel een smalle bouw, kan het soms raadzaam zijn om een maat kleiner te nemen voor het draagcomfort. 

In alle gevallen mag u natuurlijk ruilen als het vest natuurlijk niet prettig zit. Wilt u advies over de maat, u mag altijd komen passen, ook in de avond of het weekend. Liever meteen iemand spreken? Belt u met onze accountmanager Danny van Hoek via 06-23691430 voor onmiddelijk advies.

- Ik heb een kogelwerend vest gezien dat een stuk goedkoper is. Hoe kan dit?

Wij zien regelmatig, onder andere op marktplaats, vesten voorbij komen voor een prijs die te mooi is om waar te zijn. Laten we u meteen uit de droom helpen, een GOED kogelwerend vest kost nu eenmaal geld. Veel van deze vesten die aangeboden worden, hebben een nieuwe hoes maar de platen zijn vaak al vele jaren oud (vaak oude opgekochte politievesten). Naast dat wij hier uiteraard op tegen zijn, is het ook ethisch onverantwoord. Koop dus nooit een 2ehandsvest. U weet niet wat ermee gebeurd is en hoe oud het is. Vergeet niet, u investeert in de bescherming van uw eigen leven, dat is onbetaalbaar..

Wij verkopen daarom uiteraard alleen maar nieuwe vesten.

– Een "kogelvrij" vest is niet echt “kogelvrij”.

In Nederland en België gebruiken we de term “kogelvrij vest”. Kogelvrije vesten zijn helaas niet kogelvrij, maar kogelwerend. De naam doet vermoeden dat het alle kogels stopt, toch is dat in de praktijk niet altijd het geval. Daarnaast speelt de diepte waarmee het vest indeukt als de kogel het vest raakt ook een rol. Dit wordt ook wel de “back face signature” genoemd en mag niet meer zijn dan 44mm, wil het geen dodelijke gevolgen hebben of tot ernstige verwondingen leiden. Dit bewijst eigenlijk dat geen enkel vest 100% kogelvrij/kogelwerend of steekwerend is. De NIJ LEVEL IIIA kogelvrije vesten beschermen tegen kogels uit elk handvuurwapen, maar bij extreme gevallen (9mm armor piercing rounds) zal dit toch het vest kunnen penetreren. Een goede risico analyse is daarom essentieel om het juiste vest te kiezen voor de juiste omstandigheden. Uiteraard kunnen wij u hierbij adviseren.

– Hoe werkt een kogelwerend vest?

Kogelwerende vesten zijn gemaakt van een aantal lagen kogelwerend materiaal. Het Kogelwerende vest werkt hetzelfde als het net van een voetbaldoel. Als de bal in het net geschopt wordt verdeelt het net de energie om de bal af te remmen. De snelheid van de kogel speelt hierbij ook een grote rol in het opvangen van de kogel. Hoe “langzamer” de kogel, hoe makkelijker deze te vangen is met een vest. Snellere kogels, zoals de 7.62x51mm (NATO) zullen het vest makkelijk doorboren, voor deze “high velocity” patronen zijn  kogelvrije platen benodigd. 

– Houdt een kogelwerend vest elk soort kogel tegen?

Kogelwerende vesten heb je in meerdere soorten, met zijn eigen kwaliteit. Op onze website verkopen wij alleen vesten vanaf NIJ level IIIA. Deze stoppen in principe alle kogels uit handvuurwapens, dus ook de grote kalibers. De vesten op zichzelf stoppen geen “high velocity” patronen zoals de 5.56x45mm of de 7.62x51mm patronen. Hiervoor zijn er kogelwerende (zij)platen in NIJ level III en voor de “armor piercing” patronen de NIJ level IV. Uiteraard zijn deze ook, op aanvraag, te krijgen.

– heeft mijn kogelwerend vest een houdbaarheidsdatum?

De levensduur van je kogelwerend vest is afhankelijk van een aantal factoren: gebruik je hem binnen of buiten? gebruik je hem dagelijks? gebruik je hem onder je kleding of over je kleding? komt je vest in aanraking met vocht? hoe berg je hem op? zitten er beschadigingen op?

Hoe intensiever je een vest gebruikt, hoe sneller deze in levensduur afneemt. Bijna alle leveranciers geven een garantie van 5 jaar op hun kogelvrije panelen en platen. Ook wij adviseren om na 5 jaar in een nieuw vest te investeren. Op internet valt er nog wel eens op forums terug te lezen dat vesten over het algemeen een levensduur van 10 jaar of soms langer hebben, vaak geschreven door mensen die er om verschillende redenen niet of onvoldoende bekend mee zijn. Ons inziens een zeer onzorgvuldig advies, want met onze ervaringen weten we dat je hier nooit zeker van kunt zijn. Er wordt tenslotte niet voor niets een garantie van 5 jaar gegeven door de fabrikant.

– Kan ik mijn kogelwerend vest ophangen?

Het ziet er lekker opgeruimd en mooi uit, maar een kogelwerend vest heeft een gemiddeld gewicht van rond de 2kg. Als je zo’n vest aan een relatief dun hangertje ophangt, gaan vaak de schouderbanden op een verkeerde manier uitrekken. De beste manier is om het vest in een kast of andere donkere ruimte in een tas plat op de grond te leggen, zodat deze niet gaat bollen, dubbelknikken of uithangen. Vervormingen kunnen ervoor zorgen dat het materiaal de kogels niet meer correct opvangt.

– Kan mijn kogelwerend vest tegen water? 

Kortgezegd, nee. Dit is niet goed voor je vest. U kunt de platen wel uit de hoes halen en de hoes wassen. De platen kunt u met een spons afdoen. Gebruik hier niet teveel water voor en droog de platen meteen weer droog. Zorg dat je de kogelvrije platen correct in je kogelvrije vest plaatst. Op de kogelvrije platen staat de tekst: STRIKE FACE. Dit is de zijde die van je af gedragen moet worden (dus waar de kogel de plaat dient te raken).

– Kogelvrije vesten zijn niet altijd steekwerend

Onze normale NIJ level IIIA vesten zijn steekwerend KR1. Het is nooit vanzelfsprekend dat leveranciers deze combinatie vesten verkopen of dat hun normale level IIIA vesten ook geheel steekwerend zijn, dus vraag er altijd naar!

– Beschermt een kogelwerend vest mij ook tegen andere dingen?

De vezels van een kogelvrij- en steekwerend vest kunnen je niet alleen tegen kogels of steken beschermen maar ook tegen “blunt force trauma”. Dit betekent: tegen klappen, stoten, slagen en wanneer je valt. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij Amerikaanse politieagenten zijn gered door het dragen van hun kogelvrije vest tijdens een auto ongeluk.

– Kan ik mijn vest blijven dragen als het geraakt is door een kogel?

Gebruik je een NIJ level IIIA vest, zonder platen, dan vervang je het hele vest. De structuur van het vest is "gedeukt" en heeft zijn werk gedaan. Investeer dus opnieuw in de bescherming van uzelf!  

– Moet ik mijn vest altijd dragen?

Als je een kogelwerend vest hebt gekocht, gebruik hem dan ook! Hoe en wanneer de dingen fout gaan heb je zelf niet in de hand.